Voetreflexologie

 

Hoe werkt voetreflextherapie, reflexologie

Voetreflexologie is een natuurgeneeswijze welke het lichaam en geest in balans kan brengen. Geschikt voor alle leeftijden.

In de voeten weerspiegelt zich het hele lichaam. De reflexzones corresponderen met alle organen en functies in ons lichaam. Door het masseren van bepaalde reflexzones op de voeten wordt de doorbloeding, de energiedoorstroming, het lymfestelsel en het zelfgenezend mechanisme gestimuleerd.

Dit leidt tot een betere gezondheid, vitaliteit en ontspanning van lichaam en geest. Voetreflexologie bewijst al eeuwenlang zijn effectiviteit en is van oudsher afkomstig uit China.

 

Als ons lichaam uit balans is door bijvoorbeeld ziekte, stress, verkeerde voeding of emotionele gebeurtenissen dan is er vaak een verstoring terug te vinden in de voeten. Dit kan zijn in de vorm van een pijnlijke plek of zuurkristallen (afvalstoffen). Door deze plek te masseren kan een orgaan of functie gestimuleerd dan wel tot rust gebracht worden. Dit werkt bijzonder ontspannend en kan klachten verlichten of laten verdwijnen. Blokkades worden opgeheven en de energie kan weer vrij stromen.

 

Bij de Chinese voetreflexmassage worden naast de voeten ook de onderbenen en knieën meegenomen in de massage. Hierbij worden de meridiaanbanen en acupunctuurpunten met een speciale Chinese techniek behandelt. Deze punten bevinden zich over het hele lichaam, wat kan betekenen dat soms ook de handen en armen gemasseerd worden. De combinatie van Chinese en Westerse voetreflexmassage is bijzonder effectief. Deze gecombineerde voetreflexmassages zijn ontwikkeld door Total Health®.

 

Werkwijze en duur van de behandeling

Bij een uitgebreid intakegesprek bespreken we de klacht(en). Tijdens de massage onderzoek ik je voeten en voel waar er verstoringen of blokkades zitten. Vaak merk je na een behandeling al effect (beter slapen, meer energie enz.) maar om de dieper gelegen oorzaak aan te pakken zijn meer behandelingen nodig.  Het aantal behandelingen dat nodig is hangt af van hoelang de klacht aanwezig is en hoe jouw lichaam reageert /herstelt op de behandelingen. We plannen behandelingen in en evalueren elke behandeling hoe het gaat. In het begin is het wenselijk om wekelijks een behandeling te ondergaan. Uiteraard altijd in overleg met jou. Een traject kan 3 weken in beslag nemen met wekelijks een behandeling. Daarna kan het nog nodig zijn om bijvoorbeeld 1 keer per maand af te spreken.   

 

Voetreflexologie is ook geschikt voor u/jou. Zelfs als je denkt geen klachten te hebben, kan een maandelijkse preventieve behandeling prettig zijn en veel klachten voorkomen.

De reguliere geneeskunde werkt doorgaans alleen klachtgericht, terwijl een natuurgeneeswijze zoals voetreflexologie ook de oorzaak van de klacht kan achterhalen. Het vult de reguliere geneeskunde daardoor prima aan (complementair), en kan gelijktijdig worden ingezet.

Voetreflexologie wordt niet gebruikt om een diagnose te stellen, hiervoor dien je je huisarts te raadplegen. Indien nodig zal ik je doorverwijzen naar je huisarts.


Enkele indicaties voor voetreflextherapie zijn:

 • stress, overspanning, burn-out, slapeloosheid
 • nek-, rug- of schouderklachten
 • hoofdpijn, migraine
 • spijsverteringsklachten, diarree, obstipatie
 • zwangerschapsklachten, zwangerschapsongemakken
 • overgangsklachten
 • menstruatieproblemen
 • reuma/ fibromyalgie
 • Luchtwegproblemen
 • huidaandoeningen, eczeem, psoriasis
 • zenuwpijn
 • ADHD, ADD, concentratieproblemen
 • hielspoor
 • ondersteunen van het herstel na een operatie

 

Algemene contra-indicaties waarbij een behandeling niet door kan gaan:

 • Ernstige voetschimmel
 • Ernstige ontstekingen aan de voet
 • Acuut letsel (scheurtjes en botbreuken in de voet/enkel)
 • Koorts
 • Trombose (zichtbaar)

 

Stukje geschiedenis

Voetreflexologie was al 5000 jaar geleden bekend in China en India. Er zijn ook sporen teruggevonden in het oude Egypte en bij de Indianen van Noord-Amerika. Pas in de vorige eeuw ontwikkelde de Amerikaanse arts Dr. William Fitzgerald de zonetherapie, die later is uitgewerkt door Eunice Ingham, een fysiotherapeute die samenwerkte met Dr. Fitzgerald. Zij heeft de anatomie van het lichaam op de voeten geprojecteerd. Zo ontstond de voetreflexologie zoals wij die tegenwoordig kennen. Hanne Marquardt is degene geweest die deze methode, aangevuld met eigen ervaringen, grote bekendheid heeft gegeven in West-Europa.

De Chinese filosofie gaat uit van een holistisch beeld waarin lichaam, geest en emotie niet te scheiden zijn. Bijvoorbeeld: emotionele problemen kunnen orgaanproblemen geven en orgaanproblemen kunnen emotionele problemen geven. Het niet volgen van Tao (je levenspad) geeft ook problemen.

In de TCG (traditionele Chinese geneeskunst) zijn begrippen als Qi en Yin en Yang zeer belangrijk. Qi is de levenskracht en de vitale energie in het lichaam, het voedt lichaam en geest. Emoties (frustratie, boosheid, angst, verdriet) blokkeren de vrije stroom Qi, daardoor kunnen klachten ontstaan.

Yin en Yang zijn elkaars tegenpolen, die bij elkaar horen, onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, in elkaar overgaan en elkaar beïnvloeden. Het staat nooit stil.